Daniele Myrhaug mener at dagens arkitektur er altfor fargeløs, og er motstander av at regelverket begrenser formspråket for mye. – Man kan jo undres over hva det gjør med oss hvis vi vokser opp i en grå masse der alt er likt, sier arkitekten.

Hvor utdannet du deg?

– Jeg gikk på universitetet i Rio, og var ferdig utdannet arkitekt og urbanist, som betyr byplanlegger, i 2004. Deretter fikk jeg jobb som trainee i et stort amerikansk firma i Brasil, og jobbet med tung arkitektur der jeg blant annet tegnet gassanlegg og tilhørende bygg flere steder i Sør-Amerika.

Du er vokst opp i Brasil og utdannet deg til arkitekt i hjemlandet ditt før du flyttet til Norge, hva er bakgrunnen for det?

– Jeg vokste opp i en fattig familie i et arbeiderstrøk utenfor Rio de Janeiro, og var ikke gamle jenta før jeg merket hvordan omgivelsene påvirket meg. Jeg irriterte meg over småting som at fortauene var så ødelagt at folk ikke kunne trille barnevogn der, og at det var mye søppel i gatene.

Jeg ble mer og mer bevisst på hvordan grunnleggende infrastruktur kunne være med på å påvirke livskvaliteten. Samtidig sa alltid min mor at utdannelse var den eneste veien ut av fattigdommen, så det falt helt naturlig for meg å velge å bli arkitekt.

Men så gikk veien til Norge, hvorfor det?

– Jeg fikk høre om Aker Solutions i Oslo og at de søkte etter arkitekt, og ble fristet. De trengte en arkitekt til å tegne boligkvarter offshore, og det var ikke så mange med akkurat min bakgrunn, så jeg fikk jobben.

Jeg flyttet alene til Norge da jeg var 28 år, og jobbet i Aker Solutions i 10 år. Jeg kunne jo ikke norsk, så det var en stor fordel at Aker Solutions jobber internasjonalt, med engelsk som hovedspråk.

Det høres ut som en stor overgang fra fattige strøk i Brasil til Oslo, og så til Kristiansand?

– Ja, det stemmer, men det har gått fint. Jeg traff mannen min i Oslo, men han er fra Kristiansand. Vi flyttet til hjembyen hans i 2010, og jeg var heldig som fikk fortsette i Aker Solutions i Kristiansand.

Jeg tegnet mest boligkvarterer offshore, men kjente etter hvert at jeg fikk lyst til å prøve meg på landbasert arkitektur. Det begynte med noen oppdrag for kjente, og så har det bare blitt mer og mer.

I 2016 bestemte jeg meg for å ta erfaringene videre. Jeg sluttet i Aker Solutions og så startet Alma Eik-reisen.

Belinda Bjerke og arkitekt Daniele Myrhaug hos Multiform Kristiansand

Hva er god arkitektur for deg?

– God arkitektur er noe som utfordrer og muligens provoserer litt, og så trigger det følelser og tanker. God arkitektur kan også sette spor i historien og formidle noe som er vår tid.

Hva liker du aller best med arkitektyrket?

– Det er en ”passion”, og når jeg lykkes med et krevende oppdrag er det som deilig hjernemassasje. Det er svært mye glede i å jobbe kreativt, og jeg elsker å skape gode løsninger for folk.

Hvem passer jobben for?

– Du må kjenne at du liker det, og være villig til å jobbe mye. Dessuten må du være en god lytter og vite at du liker mennesker.

Man blir litt psykolog innimellom, for det er mange valg som skal tas og sterke følelser som settes i spill. Det er også et yrke som kombinerer flere fag, så man må forstå det praktiske og vite en del om selve byggeprosessen.

Det sistnevnte kommer med læring, men det er viktig å brenne for yrket og være genuint opptatt av form og farge, og også gjerne litt samfunnsengasjert.

Nå jobber du i et selskap som leverer hele løsninger, også interiør, det står i kontrast til det du startet med?

– Ja, men det er veldig spennende å jobbe i tospann med en interiørdesigner og levere totale løsninger. Det handler jo om den viktige helheten. Men det har også vært krevende.

Da jeg bestemte meg for å jobbe med landbasert arkitektur, var det en del hindringer jeg måtte overvinne først. Det første var å lære norsk, og det har hjulpet meg veldig å ha en norsk mann.

Men jeg måtte også sette meg inn i norske forskrifter og regler, og i Norge bygges det for eksempel mye i tre, som ikke er vanlig i Brasil.

Hva liker du aller best med arkitektyrket?

– Det er en ”passion”, og når jeg lykkes med et krevende oppdrag er det som deilig hjernemassasje. Det er svært mye glede i å jobbe kreativt, og jeg elsker å skape gode løsninger for folk.

Hvem passer jobben for?

– Du må kjenne at du liker det, og være villig til å jobbe mye. Dessuten må du være en god lytter og vite at du liker mennesker.

Man blir litt psykolog innimellom, for det er mange valg som skal tas og sterke følelser som settes i spill. Det er også et yrke som kombinerer flere fag, så man må forstå det praktiske og vite en del om selve byggeprosessen.

Det sistnevnte kommer med læring, men det er viktig å brenne for yrket og være genuint opptatt av form og farge, og også gjerne litt samfunnsengasjert.

Nå jobber du i et selskap som leverer hele løsninger, også interiør, det står i kontrast til det du startet med?

– Ja, men det er veldig spennende å jobbe i tospann med en interiørdesigner og levere totale løsninger. Det handler jo om den viktige helheten. Men det har også vært krevende.

Da jeg bestemte meg for å jobbe med landbasert arkitektur, var det en del hindringer jeg måtte overvinne først. Det første var å lære norsk, og det har hjulpet meg veldig å ha en norsk mann.

Men jeg måtte også sette meg inn i norske forskrifter og regler, og i Norge bygges det for eksempel mye i tre, som ikke er vanlig i Brasil.

Daniele Myrhaug og Belinda Bjerke fra Multiform Kristiansand

Hva tenker du om arkitektur og farger?

– Generelt er det for fargeløst rundt oss, og jeg synes det ganske uinteressant hvis det ikke er variasjon i både form og farge. Jeg er også imot å begrense formspråket for mye.

Jeg skjønner selvsagt poenget med kontroll, men jeg var involvert i et prosjekt hvor det var forhåndsbestemt prosentvis andel av lyse og mørke boliger, og sånt blir altfor ensartet. Man kan jo undres over hva det gjør med oss, om vi vokser opp i en grå masse hvor alt er likt.

Artikkelen er skrevet av Kari Byklum og brakt i Aftenposten.

Daniele Myrhaug
Alder: 39 år
Familie: Gift, to barn (2 og 4 år)
Bor: Enebolig på Justneshalvøya
Utdannelse: Arkitekt og urbanist fra universitetet i RIO (UFF), ferdig i 2004
Aktuell: Arkitekt MNAL og medeier i Alma Eik arkitektur og interiørdesign