Historie

Carsten Michelsen grundlagde Multiform i 1982

Det begynte i et verksted i en bakgård i Vestergade 47 i Aarhus. Året var 1982. Carsten Michelsen sto ved sagen i det gamle verkstedet og snudde og vendte på en dør mellom hendene – skåret ut av trestykke. Massiv og helt kvadratisk i formen. Enkelheten appellerte til ham – her hadde han både en ukomplisert byggekloss, et tidløst design og solid håndverk, som kan vare livet ut. Bak arbeidet i verkstedet lå visjonen om å designe en kjøkkenklassiker som, på samme måte som 1950-tallets danske, ikoniske møbeldesign, kan leve i flere generasjoner – både hva angår håndverk, materialer og formspråk.

«Mine ønsker for fremtiden hadde bevisene liggende i fortiden.»

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen vokste opp på Vestjylland. Med snekkermestre, som stod bak Lønne kirke Med snekkermestre, som stod bak Lønne kirke på Nørre Nebel, en rekke hus og snekkermøbler som fortsatt holder, 120 år senere. Mens Carsten gikk på videregående brukte han feriene til å jobbe sammen med onklene sine, og sterke holdninger til holdbart design og kvalitet ble naturlig en del av DNA-et hans.

På den måten fikk de danske møbelarkitektene og håndverket en stor plass i Carsten Michelsens liv. Hans drøm var å lage kjøkkenet som et møbel. Og da han sto ved den gamle saga på verkstedet i Vestergade i Aarhus med en kvadratisk dør – skåret ut av ett massivt trestykke – hadde han en rolig og veldefinert geometrisk form som skapte den enkelhet og visuelle ro som gjør designet lett å se på i mange år.

Oppgaven nå var å kombinere enkelheten i designet med en robusthet i materialer og håndverk. Målet var å skape et snekkerkjøkken som kunne holde hele livet. Rammen i massivt tre ga kantene på Form 1-skapene ekstra tyngde. Samtidig ga de synlige trerammene nøyaktig det møbeluttrykket som Carsten Michelsen lette etter. Alle samlingene skulle være sterkere enn treet, og kjøkkenene ble bygget på tradisjonell snekkermaner med tapper, plugger, svalehaleskjøter og not og fjær. Rett og slett fordi det varer lengre.

Det vakre, enhetlige uttrykket til Form 1 oppnådde han ved å legge finer utenpå det massive treet. Det massive treet er fra naturens side forskjellig i farge og struktur, og uten finer ville han ikke være i stand til å oppnå ønsket enhetlighet med finer på kjøkkendørene.

«I sin enkelhet var kvadratet, etter mitt syn, et veldig godt utgangspunkt for et holdbart uttrykk og samtidig veldig funksjonelt.»

Carsten Michelsen,
Designer

Carsten Michelsen og Leif Glintborg med den første Multiform vitrinedør

Verkstedet i første etasje i bakgården i Vestergade 47 i Aarhus ble erstattet med et større verksted på Grønnegade 68 i Aarhus sentrum. I 1984 ble produksjonen av snekkerkjøkken flyttet til Kibæk. Her hadde den tidligere direktøren for Herningkøkkenet, Knud Troelsen, startet en ny kjøkkenfabrikk. For å være tro mot de egenskaper som hadde gjort Multiforms kjøkken til et stykke klassisk arkitektur, fortsatte Multiform som et selvstendig merke. I 1992 kjøpte administrerende direktør Leif Glintborg snekkerverkstedet. Multiform har siden 2003 vært eid av Ballingslöv-konsernet.