Bærekraft

Vi bruker organiske materialer til et Multiformet kjøkken for bærekraft

Hos Multiform er bærekraft en del av DNA-et vårt. Våre kjøkken er preget av tidløst design, nøye utvalgte materialer og kompromissløs utførelse, forankret i stolte snekkertradisjoner. Multiform er kjøkkenklassikeren som varer i mange tiår – akkurat som de beste møbelklassikerne.

Lang levetid minimerer forbruket av naturens ressurser. Det samme gjør vår daglige innsats for bærekraftige løsninger. Dette gjelder alt fra sertifisering av tre til energiforbruk og avfallssortering.

Laget for å holde i generasjoner

Mange tenker i dag på bærekraft når de kjøper forbruksvarer som varer lenge, som kjøkken og møbler. Vi ser at flere og flere familier investerer i et klassisk kjøkken i naturlige materialer som kan vare i generasjoner. Mange vil heller spare til et håndlaget kjøkken som varer hele livet enn å kjøpe et som varer i 5–10 år. Dette er både gledelig og viktig i en tid hvor det brukes flere ressurser enn jorda kan reprodusere.

Den globale dagsorden handler naturlig nok om å forbruke ressurser med omtanke. Vårt bidrag er å fortsette å lage klassiske kjøkken av utsøkt kvalitet, som rett og slett holder seg for godt til å bli kastet ut etter noen år. Vi ønsker å bidra til at forbrukere kjøper mindre, men velger bedre. Det er den beste måten å unngå avfall på.

Slik har vi tenkt siden Multiform ble stiftet i 1982. Grunnleggeren av Multiform, Carsten Michelsen, hadde en visjon om å designe en kjøkkenklassiker som, på samme måte som 1950-tallets danske møbeldesignere, kunne holde i flere generasjoner. Han skapte Multiforms Form 1-kjøkken i 1982. En kjøkkenklassiker som lever i beste velgående – det samme gjør visjonen.

Et multiformet kjøkken holder på tvers av generasjoner. Det er en del av vårt syn på bærekraft å ikke bruke over jordens ressurser

Hvert kjøkken er laget med tanke på naturen

Alle Multiforms kjøkken er skreddersydd og produsert på snekkerverkstedet vårt i Kibæk i Danmark. Her skaper erfarne møbelsnekkere hvert eneste kjøkken fra bunnen av – på ekte snekkermaner: Alt av trevirke og finer er håndsortert, alle skuffer blir håndlaget og vi bruker plugger, tapper og svalehalesinkinger, slik at det tidløse designet støttes av et eksklusivt håndverk.

Et Multiform kjøkken er hovedsakelig laget av tre, som er verdens mest klima- og miljøvennlige råstoff. Trærne spiller en stor rolle for klimaet globalt og lokalt. Det er to måter å redusere CO2 i atmosfæren på. Vi kan slippe ut mindre CO2. Og vi kan fjerne CO2 fra lufta og lagre det. Trærne kan både fjerne CO2 og lagre det og arbeide mens de vokser. De samler opp CO2 fra lufta og lagrer det som karbon i bl.a. skogbunnen.

Lønnetreet til de håndlagde skuffene kommer fra et lite familiedrevet sagbruk i Østerrike og blir utelukkende hogd i europeiske skoger. For å få den lyseste fargen og den mest enhetlige strukturen, blir treet til Multiforms skuffer bare felt noen få uker i året, etter en periode med frost. I skogen kan fjellhorn bli opptil 30 m høyt og 150 cm i diameter. Treet vokser sakte, og vil vanligvis være rundt 120 år gammelt når det felles. Det har en vakker hvitaktig farge med spredte fine porer og tynt markerte årringer.

Fokus på det gode klimaet – også i hjemmet

Når vi kjøper trevirke, sørger vi naturligvis for at det er i samsvar med EUTR-lovgivningen. EUs tømmerforordning (EUTR) er EUs forordning med hensyn til bekjempelse av handel med ulovlig felt tømmer og treprodukter. Forordningen forbyr markedsføring av ulovlig felt tømmer og treprodukter, og det er stilt en rekke krav til virksomhetene.

Materialene til skapene våre er PEFC-sertifisert. PEFC er verdens største skogsertifiseringssystem for bærekraftig skogbruk, som jobber for å fremme bærekraftig skogforvaltning i hele verden. PEFC-sertifiseringen tar sikte på å ivareta skogsmiljøet. Her har man tenkt på både klimaet, dyrene og plantene, og skogen skal som et minimum kunne reprodusere seg selv. Skogsertifiseringssystemet handler også rettigheter, sikkerhet og helse for menneskene som jobber i, bor i, og lever av skogen.

Når vi kjøper sponplater og MDF-plater, overholder disse TSCA05 (The Toxic Substances Control Act). Vi stiller strenge krav i forhold til innkjøp, og for våre kunder betyr dette at disse materialene frigjør minst mulig formaldehyd.

Leverandører med omtanke

Vi har langvarige samarbeidsrelasjoner med ledende leverandører som deler vårt ønske om å gjøre fremskritt med hensyn til bærekraft. Dette kan være leverandører som for eksempel mottar strøm fra vindturbiner eller solceller til produksjonen. Nye leverandører vurderes bl.a. på bakgrunn av bærekraftstiltak.

For eksempel har vi valgt en leverandør av et nytt avfallssystem for alle kjøkken.  Dermed gir vi forbrukerne bedre mulighet til å sortere avfallet. Det nye avfallssystemet er laget av gjenbruksplast og kan – når det en gang må skiftes ut – gjenbrukes.

Fremskritt – hele tiden

Vi jobber med konkrete prinsipper for bærekraft som en naturlig del av hverdagen vår. Ved å bruke kun grønn strøm fra nordiske vannkraftverk og for eksempel skifte ut belysningen i snekkerverkstedet til LED-belysning, har vi i Multiform redusert CO2-avtrykket med 35 % fra 2018 til 2019.

Vi tar fatt på nye områder. Ved å utvikle en ny vannbasert lakk til lakkering av alle overflater, og optimalisere distribusjonen vår av kjøkken, reduserer vi CO2-avtrykket med ytterligere 62 % i løpet av 2019/2020. Målet vårt er å være en CO2-nøytral virksomhet i 2022.

Ambisiøse mål

Hos Multiform jobber vi med en rekke ambisiøse mål, som både retter seg innover, mot medarbeiderne våre, og utover, mot omgivelsene våre. De er beskrevet i vår strategi så vel som i retningslinjene.

I forhold til verdensmålene fokuserer vi på følgende mål: Mål 8 (Anstendige arbeidsplasser og økonomisk vekst), Mål 12 (Ansvarlig forbruk og produksjon), Mål 13 (Klimainnsats) og Mål 16 (Fred, rettferdighet og sterke institusjoner).

Bak hvert eneste unike kjøkken fra Multiform står et team av de dyktigste møbelhåndverkere. Derfor er gode arbeidsforhold, løpende kompetanseutvikling og respekt for den enkelte et naturlig fokusområde hos Multiform. Bare det dyktigste teamet kan skape de aller beste resultatene.

Les konsernets bærekraftsrapport 2021 her.

Our whistleblowing service

Our long-term success is built on making business in a fair and ethical way. This is described in our Code of Conduct. You have an important role in raising your concern if suspecting serious misconduct, that is not in line with the Code of Conduct. Whistleblowing provides us with an opportunity to prevent or correct if anything is wrong. You do not need proof of your suspicions, but all messages must be made in good faith.

Click here to send a whistleblower report or write the following address in your browser: https://report.whistleb.com/en/ballingslovinternational

Our whistleblower system is a closed system, provided by the independent external third party WhistleB Whistleblowing Center AB (“WhistleB”). The system is completely independent of our intranet and our website. All messages are encrypted. To ensure the anonymity of the sender, WhistleB does not store IP addresses nor other meta-data.