Minimalistisk havudsigt

Arkitekt Bo Frederiksen har drømt om at bo på solsiden af Flensborg fjord, lige siden han var ung. Sammen med sin hustru Eva har han endelig skabt et enestående minimalistisk hus i lokale teglsten og beton netop her. En elegant stenklods, skåret ind i den stejle skråning ved fjorden i Egernsund, hvor udsigten hersker i alle rum.

Eva og Bo gik efter et enkelt køkken, der samtidigt er markant nok til i sig selv at være et møbel i rummet.

Hver gang den unge gymnasieelev Bo Frederiksen gled ned gennem Flensborg fjord i sin båd, kiggede han gerne over på husene, der lå og solede sig på de sydvendte skråninger ved Egernsund. Dér kunne det være dejligt at bygge sig et hus en dag, tænkte den unge mand dengang for mere end 40 år siden.

3 x arkitekter

Bo Frederiksen vidste, at han ville være arkitekt, allerede før han kunne stave til ordet, og det blev han. Siden giftede han sig med Eva, også arkitekt, og sammen fik de to døtre, hvor den yngste datter Lin også er arkitekt. Familien har boet og arbejdet i Københavns-området gennem mange år, hvor hverken Bo eller Eva har skænket området ved Flensborg Fjord en tanke. Indtil Bo en dag, nærmest tilfældigt, nævnte sin barndomsdrøm for en bekendt, der kendte til en grund, der var til salg, på netop den solbeskinnede skrænt mod vandet. Herefter gik arkitektparret Eva og Bo som katte om den varme grød i næsten 12 år – for hvad skulle de egentligt bygge her?

”Jeg har altid været fascineret af vandet og havet, og jeg værdsætter, at grunden vender sig mod sydvest, at udsigten er aktiv. Man kigger over mod Tyskland, og der sejler mange både forbi – der sker noget ude på vandet, fortæller Bo,” der selv er vokset op i Sønderborg.

”Egernsund er en gammel teglværksby, og det måtte huset gerne afspejle. Teglen er samtidigt både smuk og meget resistent, så den egner sig til det barske klima herude – vandet slår nærmest af den. Derfor har vi bevidst valgt en hårdbrændt sten fra Egernsund Tegl, som kan modstå klimaet. Og så var grunden i sig selv udgangspunkt for nogle logiske beslutninger. Der er et stort niveauspring fra gadeplan ned til havet, hele 9 meter faktisk, og den bevægelse skulle huset spejle,” fortæller Bo.

Huset ser beskedent ud fra vejen og indgangspartiet, der ved første blik er et lavt murstenshus, transparent med store vinduespartier til begge sider, så havet kan ses allerede, før man kommer ind. Men fra siden – og fra havet – ser man, hvordan husets tre etager trykker sig ind i skrænten og åbner sig mod udsigten.

”Vi har arbejdet med, at huset er imødekommende mod vejen, hvor det jo også indgår i en sammenhæng med Egernsund og de øvrige huse her. Samtidigt åbner det sig kraftigt mod havet, hvor siderne er mere lukkede og 'borg-agtige' med smalle vinduer, skåret ind i facaden i et mønster, der giver spænding til facaden. Som en monolit i skrænten,” forklarer Bo.

”Vi har udsigten som vigtigste element i alle rum, og derfor har vi bevidst holdt udtrykket meget minimalistisk."

Datteren Lin Frederiksen repræsenterer en ny generation af arkitekter, og hun har været en vigtig medspiller i udviklingen af huset ved Egernsund. Hun har, ligesom sine forældre, en særlig forkærlighed for et minimalistisk udtryk, der lader omgivelserne spille hovedrollen i arkitekturen.

Udsigten er det vigtigste på alle husets niveauer, og trappen ned igennem etagerne er som en skibsbro, der fortsætter hele vejen ud i havet.

”Vi har skyerne og vandet som vigtigste element i alle rum, og derfor har vi bevidst holdt udtrykket meget minimalistisk indenfor. Med få materialer og farver, fortrinsvis beton og egetræ, i de store, lyse rum. Vi har været meget inspireret af japansk byggekultur, hvor der heller ikke bliver givet plads til unødige ting. Huset i sig selv er møblet, og rummene bliver mere og mere private, jo længere ned man bevæger sig i huset – vores soveværelse ligger nederst med udgang til terrassen og trappen videre til badebroen,” siger Bo.

”Det er ret enestående, når man bevæger sig igennem niveauerne – oppefra ser man kun vandet, næsten som på et højt krydstogtskib, men når man går ned ad trappen, ændrer perspektivet sig hele tiden. Her er en stor foranderlighed gennem rummene, som er fascinerende,” fortæller Eva.

Livet fungerer her

Parret tager rykket mod Egernsund lidt ad gangen. Foreløbigt har de tilbragt hele sommeren her, hvor de har afprøvet livet ombord på deres nybyggede drøm ved havet. Har badet under udebruseren ved foden af huset, hvor der er indrettet en privat betonterrasse med et udekøkken på vej. Har lyttet til klassisk musik og læst bøger i de lyse rum med udsigt til fjorden. Har arbejdet i det store kontor og lavet gode måltider i det nøje udvalgte køkken fra Multiform. Og det fungerer. Livet her.

”Mange synes, at vi er meget langt væk her, nærmest i udkantsdanmark, og spørger os; 'hvad skal I lave der, I kan jo ikke bare sidde og se på udsigten?' Men Egernsund er en fin lille by med et stort socialt samvær her på gaden. København er et par timers kørsel væk, men der er endnu kortere vej til Hamburg, som er en skøn storby,” siger Eva, og Bo supplerer;

”Jeg synes det har været ret fantastisk at mærke, hvordan de her rum har påvirket os, når vi er her. Vi går ned i tempo, og der falder en særlig ro over os. Husets samspil med naturen og udsigten – det er dét, som spiller hovedrollen, ikke interiøret, der kan sløre det arkitektoniske helhedsbillede. Minimalismen fungerer for os, men om vi formår at fastholde det, må tiden vise.”