6 av 10 vil gjerne sortere mer avfall, og om to år skal alle EU-land ta seg av og samle inn matavfall. Dette er bakgrunnen for at Multiform nå har utviklet en rekke miljøvennlige avfallssystem for kjøkkenet, hvor det kan sorteres opptil 10 forskjellige typer avfall.

En situasjon de fleste kjenner igjen. Kanskje er det en pose til batterier i en kjøkkenskuff, en kompostbeholder til organisk avfall fra matlagingen i hagen og en avfallsbeholder i garasjen, hvor det kan sorteres plast og papp.

”Søppelbøtter på kjøkkenet er et viktig tema når en familie skal ha nytt kjøkken. Det skyldes at mange kjenner til problemet med å sortere avfall på flere forskjellige steder – både ute og inne. Og det vil bare bli enda viktigere å ha en gjennomtenkt avfallsløsning «for hånden», fordi stadig flere forbrukere ønsker å sortere avfallet sitt og bidra til bedre betingelser for klimaet og kloden vår», sier Anita Barner Ibsen, marketingsjef hos Multiform.

En analyse utført av IDA i 2020 viser for eksempel at 6 av 10 gjerne vil sortere mer avfall.

6 ud af 10 vil gerne sortere mere affald i køkkenet

Spesialdesignet avfallssystem

Derfor lanserer Multiform den 1. april et spesialutviklet avfallssystem til kjøkkenskuffen, hvor det er mulig å kildesortere fra to til ti forskjellige typer avfall. Selve systemet er laget med tanke for at avfallet ikke skal lukte på kjøkkenet. Avfallet blir ventilert, slik at det ikke lukter. Dessuten er selve avfallssystemet laget av gjenbrukt plast, slik at det også kan brukes om igjen når det en dag skal kasseres.

”I utviklingen av det nye avfallssystemet har vi tenkt fremover, slik at vi oppfyller fremtidens behov. For eksempel har vi innredet avfallssystemet slik at det kan håndtere 13 forskjellige poser til organisk avfall. Det finnes nemlig så mange versjoner av poser til bioavfall i kommunene. Her har vi innebygd ventilasjon, slik at avfallet blir tørt og ikke ligger og lukter i boligen», forteller Anita Barner Ibsen.

Du kan sortere op til 10 forskellige typer affalds med det nye affaldssystem fra Multiform

Født med en bærekraftig tilnærming

Det var naturlig for Multiform å spesialdesigne et avfallssystem, der målet er å gjøre det enkelt og behagelig for forbrukerne å avfallssortere i mange kilder.

”Vi har tenkt bærekraftig siden det første Multiform-kjøkkenet ble designet og produsert i 1982. Det handler ikke bare om vårt fokus på naturlige materialer, men minst like mye om lang holdbarhet på produktene våre. Mange av de kjøkkenene vi håndlaget for snart 40 år siden, er stadig i bruk ute hos forbrukerne», forteller Anita Barner Ibsen.

Flere krav

Og interessen for bærekraftige valg – også i form av god sortering av avfall i hjemmet – får ekstra oppmerksomhet på grunn av FNs verdensmål for bærekraftig utviklling, som både private, bedrifter og det offentlige gjerne vil etterleve. Her er det også lagt vekt på håndtering og redusering av avfall. Dessuten innfører EU i 2023 krav om at alle landene skal samle inn og ta seg av matavfall.

”Med det nye avfallssystemet vil vi gjerne gjøre det så enkelt som mulig for forbrukerne å sortere avfallet. Det er ikke bare bra for den enkelte familie, men også for de store målene som samfunnet har satt seg med hensyn til grønn omstilling», sier Anita Barner Ibsen.

Æstetik og funktion i perfekt balance med det nye system til affaldssortering i køkkenet

God hygiene er integrert

”Avfallssystemet passer i skuffer fra 40 til 80 centimeter i bredden. Mange kjenner til det å stå med en potetskreller i hånden, mens man forsøker å åpne søppelbøtten. Skuffene våre åpnes elektronisk. Du bare skyver med et kne, og så er det åpent til avfallssystemet. Og skuffen lukkes igjen med en puff. Det er bra for hygienen på kjøkkenet», sier Anita Barner Ibsen.

Når det sorterte avfallet skal tømmes, er det lett å tømme ett spann av gangen.