Gitte Nilsson fra Roskilde setter pris på høy kvalitet og tidløst design. Også på kjøkkenet. Men pengene var i ferd med å ta slutt etter renovering av familiens klassiske villa fra 50-tallet. Derfor investerte familien i et Multiform Secondhand-kjøkken og har ikke angret en eneste gang.

Den klassiske murvillaen fra 50-tallet har gjennomgått en omfattende modernisering siden Gitte Nilsson og mannen, Lars, overtok den: Murverket er pusset opp, taket er skiftet ut med et nytt svart tak, og gulvet er brutt opp for å gi plass til gulvvarme. Rekken av prosjekter fortsetter, mens husets sjel og de fine håndverksdetaljene består etter nesten 70 år.

«Vi kjøpte villaen som et dødsbo. Selv om hele huset trengte en oppgradering, var vi ikke i tvil om at kvaliteten var god og at huset fortjente å bli satt i stand og få nytt liv», sier Gitte Nilsson om familiens villa i Roskilde sentrum.

Nettopp familiens sans for å verne om det beste – kombinert med hensynet til økonomien – var grunnen til at Gitte begynte å lete etter et brukt Multiform-kjøkken. Hun fant et hvitt Multiform-kjøkken i serien Form 2 VG, som en familie i Aarhus hadde lagt ut for salg da neste generasjon skulle overta villaen i Risskov.

Gittes mann og en god nabo, som i mange år monterte kjøkken, dro til Aarhus og demonterte det 10 år gamle kjøkkenet for å frakte det til Roskilde og montere det i nye omgivelser.

Kvalitet med mange fasetter

I dag er det klassiske kjøkkenet, med den like klassiske benkeplaten i stål, familiens samlingspunkt. Det er her familie og venner samles for å lage mat og hygge seg.

«Jeg har aldri angret på at vi kjøpte det brukt. Det er så fint og funksjonelt. Mange beundrer kjøkkenet, og jeg elsker å fortelle historien om at vi kjøpte kjøkkenet brukt. Det er på mange måter en kvalitet», sier Gitte Nilsson.

Kvalitet er ment både i helt bokstavelig forstand, i forhold til gjenbruk av et kjøkken, som er laget for å holde i generasjoner, men også med tanke på økonomi, bærekraft og historien familien ønsker å gi videre til neste generasjon.

«Vi har ikke «bare» fått et klassisk kjøkken av høy kvalitet til en lavere pris. Vi tok også et valg som er i tråd med det vi ønsker å signalisere. Nemlig et oppgjør med bruk-og-kast-kulturen. Det er fornuftig å velge forbruksvarer som holder lenge og som gir glede hver dag i mange år fremover – for flere familier», sier Gitte Nilsson.

Det resulterte også i at overskap til kjøkkenet, som familien ikke trengte selv, ble solgt til en annen familie som hadde bruk for dem. En kjøkkenklassiker fortjener å leve videre.