Like utenfor Skørping på Nordjylland ligger en liten landsby omgitt av åkre og gamle gårder, som på 1970-tallet fikk selskap av et område med eneboliger. 40–50 år senere ser de fleste eneboligene ut som de alltid har gjort, men én av dem har fått et nytt uttrykk. Det er endret til det ugjenkjennelige.

Det er huset til Morten Nielsen, som han kjøpte for fem år siden. Huset tilhørte tidligere mormoren og morfaren hans. Egentlig hadde Morten en annen tomt i byen han ønsket å bygge et nytt hus på, men en dag fikk han ideen om at han skulle kjøpe besteforeldrenes enebolig og modernisere den. «På den måten fikk jeg med litt sjel inn i hjemmet mitt, noe som nok ikke ville ha skjedd om jeg hadde bygd et helt nytt hus», forklarer Morten Nielsen. I tillegg syntes han også det var en morsom utfordring å gjøre om en tidstypisk enebolig til en moderne bolig.

To arkitektpresentasjoner

Det første skrittet var å rive en vinterhage og alt innvendig. Arbeid som Morten og familien selv stod for ved hjelp av leide maskiner. «Det var veldig hardt arbeid. Også fordi vi gravde en halv meter under huset for å gjøre plass til gulvvarme», forteller han. Da første etappe var fullført, stod bare tre yttervegger igjen. «Og da vil noen kanskje si at jeg samtidig ryddet sjelen ut av det gamle huset, men den er fremdeles her, for huset står fortsatt på samme sted. Soverommet mitt ligger for eksempel på samme sted som soverommet til besteforeldrene mine», sier Morten.

Etter ryddingen fikk Morten to forskjellige arkitekter til å komme med forslag til hva som kunne gjøres. Og det kom det to vidt forskjellige forslag ut av.

”Jeg valgte den arkitekten som var mest nytenkende og som hadde snudd planløsningen mest på hodet i forhold til den opprinnelige planløsningen. Dette betød blant annet at det nye kjøkkenet fra Multiform Aalborg ble liggende midt i et stort kjøkken-allrom, og at tilbygget ble kledd i tre for å skille seg ut fra resten av huset, som er i murstein», sier Morten.

Morten Nielsens køkken er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Ingen masterplan

Bortsett fra en overordnet skissetegning på et A4-papir med romplanen og plasseringen av kjøkkenet, hadde verken Morten eller håndverkerne andre tegninger i bygge ut fra.

”Det var helt bevisst, fordi jeg tenkte at det kunne være spennende å bestemme hvilke løsninger jeg skulle gå for i de forskjellige rommene underveis, og på den måten ha helt frie hender til å gjøre hva jeg ville. Sett i ettertid bidro den avgjørelsen til at prosjektet i hvert fall ikke ble noe lettere for meg», sier Morten. Det viste seg nemlig raskt at det kostet både mer tid og penger å ikke ha tenkt gjennom alle detaljene på forhånd – ikke mer frihet. Håndverkerne måtte spørre Morten om alt, da de ikke hadde noen tegninger å jobbe ut fra. «Det betød at jeg måtte være på byggeplassen hele tiden. Hvis jeg ikke hadde vært selvstendig og kunne tilrettelegge arbeidsdagen min som jeg ville, vet jeg ikke om det hadde vært mulig», sier Morten.

«I dag er jeg en stor byggeerfaring rikere og ville gjort det annerledes hvis jeg skulle bygd om på nytt. Men noen ganger må du lære av dine feil. La meg bare si at jeg har lært en hel del», sier Morten med et smil. For til tross for ekstra utgifter kan han fremdeles smile, fordi resultatet har blitt selve drømmehuset, som han ikke har tenkt å selge. I landsbyen bor foreldrene hans, søsteren hans og vennene hans. Et uunnværlig nettverk, som Morten alltid har visst at han ønsket å ha i nærheten.

Morten Nielsens køkken er holdt i maskuline farver og er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Der er nærmest spa-stemning i badeværelset, der er designet af Jannie Kjær, Multiform Aalborg
Jeg syntes det var veldig morsomt å ikke bare endre stil, men også å tilføre huset mer moderne komfort.

Morten Nielsen, Eier

Et tett samarbeid med Multiform Aalborg

Til tross for sin unge alder hadde Morten store drømmer og visste godt hva han ville ha. Likevel var han ikke sikker på om det var mulig å få inn et Multiform-kjøkken i det nye huset. Men i tett samarbeid med Jannie Kjær, Multiform Aalborg, fikk Morten akkurat det kjøkkenet han drømte om. «Vi hadde et utrolig godt samarbeid, og det handler nettopp om å jobbe med kundene slik at de får det de drømmer om, og ikke det selgeren drømmer om», sier Jannie Kjær. Sammen med Morten designet hun et kjøkken med Multiforms designklassiker, Form 1, i røkt eik og sorte høyskap med en ultramatt overflate som det ikke så lett setter seg fingermerker på. Lampen i brunet messing over kjøkkenøya er fra Anour.

En av de største tidstyvene under byggingen var Mortens iver etter å undersøke hele markedet for produkter hver gang han måtte bestemme seg for noe, for eksempel hvilken armatur på kjøkkenet han skulle investere i. «Jeg ble helt besatt av tanken på at ingenting skulle være tilfeldig. Dette betød at jeg hver kveld søkte på nettsteder og leste kataloger og produktbeskrivelser i timevis. Det var litt nerdete. Til gjengjeld vet jeg nå alt om hvilke kraner som er på markedet og hvilke som er best», sier Morten.