Kornet svaier på åkrene rundt Elsebeth og Jens’ landeiendom i Nordjylland. Fra de store vinduene som åpner fasaden på våningshuset mot omgivelsene, kan gårdbrukeren Jens se hva slags vær han har i vente fra det øyeblikket han våkner.

“Det viktigste for oss er at vi kan se ut på naturen rundt oss og ut over åkrene. Jeg lever av plantene på åkrene mine, så det er avgjørende for meg å kunne se sol, vind og vær på alle kanter fra daggry til solnedgang. Det er slik jeg planlegger hva vi skal gjøre på gården hver dag. Samtidig er det viktig for oss å kjenne på årstidene og se rådyrene som løper over åkrene. Det er viktig når man sitter og stresser på grunn av regnet under innhøstingen” sier Jens.

Den moderne landejendom er præmieret i Jammerbugt Kommune 2018

Gården er barndomshjemmet hans – selv om det var et helt annet hus han vokste opp i. Det opprinnelige våningshuset var nemlig en bygning med lavt tak fra 1800-tallet, som ble bygget ut flere ganger. Innredningen var gammeldags, og huset var i en tilstand som det ikke var lønnsomt å bygge videre på. Derfor kontaktet Jens og Elsebeth arkitekt Lars Bo Poulsen hos N+P Arkitektur, og ba ham tegne et forslag til en moderne landeiendom.

“Da Lars Bo (Poulsen, red. anm.) kom med de første skissene, tenkte jeg først; Nå vel! Det var ikke helt det jeg hadde tenkt meg! Jeg måtte absolutt venne meg til ideen om husets svært moderne linjer og uttrykk”, forklarer Jens. Og mens Elsebeth var begeistret fra første stund, så Jens etter hvert lyset i de store, åpne fasadepartiene som i dag gir familien en unik utsikt og opplevelse av jordene på gården.

Den moderne landeiendom skulle forholde seg til både Jens' historie på stedet og Elsebeths mer moderne blikk
Et arketypisk hus

Arkitekt Lars Bo Poulsen gikk til oppgaven med en klar oppfatning av at dette huset skulle forholde seg til både Jens’ historie på stedet og Elsebeths mer moderne blikk.

“Det morsomme med denne oppgaven var at byggherrene hadde svært forskjellig innfallsvinkel til et nytt hus. Elsebeth var svært moderne, mens Jens hadde en svakhet for referansene til den klassiske bondegården, og oppgaven var å forene begges forventninger”, forklarer Lars Bo Poulsen. Løsningen ble et svært frittliggende hus, som forholder seg til gårdsplassen og bevarer inntrykket av at man kommer til en “ekte” landeiendom. Huset ligger hevet på et platå, med en terrasse som går hele veien rundt, og selve arkitekturen er enkel – nesten arketypisk i formen.

“Vi har jobbet med den mest basale husformen, den klassiske gavlen med fasadelinjer og saltak. Materialmessig har vi til gjengjeld brukt mye energi på mursteinen, og vi har variert fargen på fugene slik at det gir dynamikk når man ser på fasaden”, forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen.

Sinktaket sender også tankene til de klassiske landeiendommene, mens de store glasspartiene befinner seg et godt stykke fra de tradisjonelle, småsprossede bondevinduene. I stedet slipper de naturen og landskapet inn i huset. Elsebeth og Jens har også brukt mange timer på å velge riktige materialer til huset. De har selv vært hos Strøjer Tegl på Fyn og valgt ut akkurat den rette mursteinen, og særlig Jens er begeistret for de gedigne materialene. “Jeg liker godt de håndverksmessig gode tingene, vinduene i mahogni og murstein laget av dansk leirjord. Det samme gjelder kjøkkenet, der vi har valgt et kvalitetskjøkken i robuste materialer fra Multiform med tykke benkeplater i eik”, sier Jens.

Gedigne materialer og godt håndværk var vigtige ifm. familiens valg af materialer til deres moderne landejendom.

For Elsebeth er kjøkkenet blitt et av husets mest avgjørende trekk:

“Det var viktig for meg at kjøkkenet ble mer enn ‘bare’ et kjøkken, men en integrert del av huset. Kjøkken-allrommet er et rom med god takhøyde, og det har åpen forbindelse med resten av huset – herfra er det ikke langt til noe. Derfor har vi valgt et Multiform-kjøkken, som fungerer som et møbel på lik linje med resten av innredningen. Vi har økt størrelsen og skaphøyden, og så har vi valgt en mørk nyanse som fortsetter på den ene veggen og fremhever kjøkkenet”, forklarer hun.

Det er lagt vekt på detaljene i det gjennomtenkte Multiform-kjøkkenet, som er designet av Jannie Kjær i Multiform Aalborg. Form 6-kjøkkenet har innvendige skuffer i massiv eik, en tykk benkeplate i eik med gjennomgående staver, og de ekstra høye skapene gir masse oppbevaringsplass til alt fra servise til duker, barskap og kaffebar. Over kjøkkenet svever et vindu som slipper lyset, himmelen og årstidene ned på det store spisebordet som står midt i rommet.

Jannie Kjær, Multiform Aalborg har tegnet både køkken, bad, bryggers og garderober til den moderne landejendom
Badekar med utsikt til den gamle hagen på gården

Mens første etasje har praktiske gulv i betong, har andre etasje fått lyse plankegulv som gir en annen romfølelse og stemning. Her i soverommet til Elsebeth og Jens, som er enkelt innredet med naturmaterialer, grå tekstiler og sengelamper fra Artemide.

Badet vender mot den gamle hagen på gården, og familien kan starte dagen uforstyrret i det estetiske og enkle rommet. Detaljer i tre og flettverk skaper en varm kontrast til betong og stein.

“Vi har jobbet med at det skal være enkelt hele veien, med fokus på gode materialer både ute og inne. Huset har ingen steder eller områder som ikke er tatt i bruk, og som bare må holdes rene. Jeg føler meg hjemme i alle rommene, og jeg elsker at vi har utsikt til slettene rundt huset på alle kanter, og at lyset fremhever alle de beste trekkene og detaljene i huset. Det er et privilegium å bygge sitt eget, og vi ville være sikre på at vi gjorde det riktig. Man kan jo ikke bare flytte en bondegård”, avslutter Elsebeth.