Arkitekt Bo Frederiksen har drømt om å bo på solsiden av Flensborg fjord helt siden han var ung. Sammen med sin kone Eva har han endelig skapt et enestående minimalistisk hus i lokal teglstein og betong nettopp her. En elegant steinkloss som er skåret inn i den bratte skråningen ved fjorden i Egernsund, der utsikten hersker i alle rom.

Arkitekten gikk for et enkelt kjøkken som samtidig har særpreg nok til å være et møbel i rommet.

Et enkelt kjøkken, som samtidig er markant nok til i seg selv å være et møbel i rommet.

Hver gang den unge videregående-eleven Bo Fredriksen gled ned gjennom Flensborg fjord i båten sin, kikket han gjerne på husene som lå og solte seg i de sydvendte skråningene ved Egernsund. Der kunne det være flott å bygge seg et hus en dag, tenkte den unge mannen den gang for mer enn 40 år siden.

Der er utsikt over Flensborg Fjord fra kjøkken og spiseplass i den minimalistiske bolig

3 x arkitekter

Bo Frederiksen visste at han ville være arkitekt allerede før han kunne stave ordet, og det ble han. Siden giftet han seg med Eva, som også er arkitekt, og sammen fikk de to døtre, hvorav den yngste datteren Linn også er arkitekt. Familien har bodd og arbeidet i København-området i mange år, der verken Bo eller Eva har skjenket området ved Flensborg fjord en tanke. Helt til bo en dag, nærmest tilfeldig, nevnte barndomsdrømmen til en bekjent, som visste om en tomt som var til salgs nettopp på den solfylte skrenten ned mot vannet. Deretter gikk arkitektparet Eva og Bo som katten rundt den varme grøten i nesten 12 år – for hva skulle de egentlig bygge her?

«Jeg har alltid vært fascinert av vannet og havet, og jeg setter pris på at tomten ligger sørvestvendt, at utsikten er aktiv. Man ser over mot Tyskland, og det går mange båter forbi – det skjer noe ute på vannet», forteller Bo, som selv er oppvokst i Sønderborg.

«Egernsund er en gammel teglverksby, og det skulle huset gjerne gjenspeile. Teglstein er både vakker og svært bestandig, så den egner seg for det barske klimaet her ute – vannet preller nærmest av den. Derfor har vi bevisst valgt en hardbrent stein fra Egernsund Tegl, som tåler klimaet. Og så var tomten i seg selv utgangspunkt for noen logiske beslutninger. Det er stor nivåavstand fra gateplan ned til havet, faktisk hele 9 meter, og den bevegelsen skulle huset gjenspeile», forteller Bo.

Huset ser beskjedent ut fra veien og inngangspartiet. Ved første øyekast er det et lavt mursteinshus, gjennomsiktig med store vinduspartier på begge sider, slik at man ser havet allerede før man kommer inn. Men fra siden – og fra havet – ser man hvordan husets tre etasjer trykker seg inn i skrenten og åpner seg mot utsikten.

«Vi har arbeidet med at huset skal være imøtekommende mot veien, der det jo også inngår i en sammenheng med Egernsund og de andre husene her. Samtidig åpner det seg kraftig mot havet, der sidene er mer lukket og «borgaktige» med smale vinduer som er skåret inn i fasaden i et mønster som gir spenning til fasaden. Som en monolitt i skrenten», forklarer Bo.

«Vi har utsikten som det viktigste elementet i alle rom, og derfor har vi bevisst holdt uttrykket svært minimalistisk.»

Bo Frederiksen,
Arkitekt

Datteren Lin Frederiksen representerer en ny generasjon arkitekter, og hun har vært en viktig medspiller i utviklingen av huset ved Egernsund. I likhet med foreldrene har hun en forkjærlighet for et minimalistisk uttrykk, som lar omgivelsene spille hovedrollen i arkitekturen.

Utsikten er det viktigste i alle husets nivåer, og trappen ned gjennom etasjene er som en brygge som fortsetter hele veien ut i havet.

«Vi har skyene og vannet som det viktigste elementet i alle rom, og derfor har vi bevisst holdt uttrykket svært minimalistisk innendørs.» Med få materialer og farger, fortrinnsvis betong og eiketre, i de store, lyse rommene. Vi har vært svært inspirert av japansk byggeskikk, der det heller ikke brukes plass på unødvendige ting. Huset i seg selv er møbelet, og rommene blir mer og mer private jo lenger ned i huset man beveger seg – soverommet vårt ligger nederst med utgang til terrassen og trappen videre til badebryggen», sier Bo.

«Det er ganske enestående når man beveger seg gjennom nivåene – ovenfra ser man bare vannet, nesten som på et høyt cruiseskip, men når man går ned trappen endrer perspektivet seg hele tiden. Det er en stor endring gjennom rommene, som er fascinerende», forteller Eva.

Livet fungerer her

Paret tar flyttingen til Egernsund litt om gangen. Foreløpig har de tilbrakt hele sommeren her, og prøvd ut livet om bord i den nybygde drømmen ved havet. De har dusjet i utedusjen ved foten av huset, der det er innredet en privat betongterrasse med et utekjøkken på vei. De har lyttet til klassisk musikk og lest bøker i de lyse rommene med utsikt til fjorden. De har arbeidet i det store kontoret og laget gode måltider i det nøye utvalgte kjøkkenet fra Multiform. Og det fungerer. Livet her.

Arkitektparret vil installere et ute kjøkken på den store terrasse, der ligger helt ned til Flensborg Fjord

”Mange tror at vi er veldig langt borte, nesten i periferien av Danmark, og spør oss; ‘hva gjør du der? Dere kan jo ikke bare sitte og se på utsikten?’ Men Egernsund er en fin liten by med et stort sosialt samvær her på gaten. København ligger et par timers kjøretur unna, men det er en enda kortere vei til Hamburg, som er en fin metropol,” sier Eva og Bo.

”Jeg synes det har været ret ganske fantastisk at føle, hvordan disse rommene har påvirket oss når vi er her. Vi bremser opp og en spesiell ro faller over os. Interaksjonen mellom med naturen og utsikten – det er den, som spiller hovedrollen, ikke interiøret, som kan gjøre det overordnede arkitektoniske bildet uskarpt.»