For 23 år siden kjøpte Kim og familien hans et Multiform-kjøkken til huset sitt i Aabybro. I dag holder de på å bygge om huset, etter at barna har forlatt redet. Kjøkkenet åpnes opp, men det er fortsatt det opprinnelige Multiform-kjøkkenet, som lever videre i en oppgradert utgave og i et nytt oppsett.

”Det var min kone som den gang forelsket seg i Multiform-kjøkkenet. Jeg husker at jeg syntes det var dyrt, og foreslo et langt billigere. Men jeg lot meg overtale, og på 23 år har jeg ikke justert en skrue eller gjort noe som helst med kjøkkenet. Det er like flott og veldig klassisk. Et slikt kjøkken kaster man jo ikke ut», konkluderer Kim.

Han har til og med sørget for at familiens kjøkken nå kan bli større. For drøyt 7 år siden så han et brukt Multiform-kjøkken i Den Blå Avis. Det hvite kjøkkenet med mahognikanter i modellen Form 1 var det samme som familiens eget kjøkken, og han tenkte at det var ville være fint å kunne bygge ut kjøkkenet en gang. Derfor hektet han tilhengeren på bilen og kjørte fra Nordjylland til København for å ta ned det brukte kjøkkenet. Siden har det vært oppbevart. Men nå inngår en del av elementene i familiens ombygde kjøkken.

Man kaster jo heller ikke ut en møbelklassiker

Kim sammenligner familiens klassiske Form 1-kjøkken med et klassisk møbel som får patina med tiden, og kanskje trenger et nytt trekk hvis det er slitt, men som jo ikke ender opp som avfall av den grunn.

”En håndverker sa en gang til meg at man fort glemmer den høye prisen hvis kjøkkenet er bra, mens et dårlig kjøkken hele tiden skaper irritasjon. Og det har han helt rett i», forteller Kim.

Sterk tendens – kjøkkenet lever videre

Multiform i Aalborg solgte kjøkkenet til paret for 23 år siden, det er også her den nåværende innehaveren, Jannie Kjær, hjelper paret med rådgivning, design av en kjøkkenøy, nye tegninger for hele kjøkkenet samt, for eksempel, nye benkeplater. Kjøkkenet får også nye hvitevarer samt for eksempel en Quooker.

”Kim og familien hans er langt fra alene. Vi opplever en sterk tendens til å tenke mer på bærekraft. Mange vil gjerne gjenbruke Multiform-kjøkkenet fordi det har en fantastisk kvalitet og dessuten er helt klassisk og dermed tidløst. Det kan være familiens eget Multiform-kjøkken, som blir gjenbrukt og oppgradert. Vi ser også at stadig flere brukte Multiform-kjøkken skifter eier, bl.a. via vår egen hjemmeside. Vi er stolte av kjøkkenene våre, og derfor hjelper vi gjerne til med å oppgradere eller supplere kjøkkenet, slik at det kan bringe glede i mange flere år», sier Jannie Kjær.

Multiforms kjøkken er klassiske og laget for den enkelte kundes behov – ofte med forskjellige spesialløsninger. Derfor kan Multiform, selv mange år etter, hjelpe kundene med å supplere med kjøkkenelementer, skuffer eller annet.

God rådgivning

Familien Nielsen omgir seg gjerne med klassiske møbler og ting av høy kvalitet.

”Vi liker tanken på at et så fint kjøkken som vårt blir gjenbrukt. Det er verdt å forandre kjøkkenet fra et tradisjonelt u-formet 90-tallskjøkken til et stort åpent kjøkken som passer oss i dag», sier Kim, som fremhever at endringen blir vellykket fordi familien får profesjonell rådgivning fra Multiform i Aalborg.

”Det er en fornøyelse å få rådgivning fra en sterk fagperson som er stolt over produktet sitt og ønsker å gi det nytt liv – akkurat som vi gjør. Det er viktig å ha en designer som kjenner produktet ut og inn og kan se løsninger og muligheter med de elementene vi har, i kombinasjon med nye delelementer», sier Kim.

Han ser på gjenbruk av kjøkkenet som et uttrykk for sunn fornuft og respekt for et håndlaget kjøkken.” Og så handler det selvfølgelig også om at vi er mer oppmerksomme på å passe bedre på jordens ressurser. For oss er det ikke et mål å kjøpe og kaste – tvert imot. Det å fortelle andre at det fine kjøkkenet vårt faktisk har 23 år på baken, gir en god følelse.”