For 38 år siden ble det første Multiform-kjøkkenet laget på et snekkerverksted i en bakgård i Vestergade i Aarhus. Derfor er det fortsatt et spesielt bånd mellom Multiform og Århus. Vi har samlet de tre kjøkkendesignerne bak Multiform i Århus for å snakke om godt håndverk, funksjonelle matverksteder og deres favorittdesign.

Hva er ditt personlige favorittdesign?

Opprinnelig er Jesper Christensen utdannet tømrer, og han har derfor en spesiell forkjærlighet for tre og godt håndverk. Jespers personlige favorittdesign er Form 1 i røkt eik. – Håndverksmessig er Form 1 helt spesiell: De synlige, massive frontrammene på skapene, de funksjonelle skuffelamellene i massivt tre, som produseres helt fra bunnen av, og eiketreets flotte struktur er karakteristiske for designet, som i dag betraktes som en klassiker med sitt enkle, tidløse uttrykk.

Jesper Christensen, Multiform Aarhus har Form 1 i røget eg som sit favoritdesign
Chris Jacobsen og Thomas Knudsen, Multiform Aarhus har Form 45 i planskåret eg som deres favoritdesign

For både Chris Jacobsen og Thomas Knudsen er favorittdesignet den prisbelønte Form 45 i planskåret eik med gjennomgående åretegning. – Det er det ypperste innen snekkerhåndverk. Multiforms finerspesialister velger finer individuelt til hvert enkelt kjøkken, og dette gir kjøkkenet mye karakter og et helt unikt uttrykk.

Hvilke kjøkkentrender ser dere akkurat nå?

I mange år har tendensen i danske kjøkken vært preget av “less is more” – enkle materialer, få farger og nedtonede overflater. Men det er i ferd med å endre seg. I dag vil vi ha et kjøkken som kan vare i mange år, og det påvirker valget av materialer. Vi prioriterer de langsiktige, klassiske løsningene og naturens vakre materialer. – Kundene ønsker mer liv og historie i designet, og dette gir nye og spennende muligheter med tanke på både den kreative løsningen og fargesammensetningen, sier Thomas Knudsen.

Hvilken benkeplate er din favoritt på kjøkkenet?

- Det finnes utrolig mange flotte benkeplater i naturstein, som gir kjøkkenet karakter og et helt unikt uttrykk. Men for meg er kjøkkenet et matverksted som skal brukes, og derfor er det viktig for meg at benkeplaten tåler mye. Det gjør Dekton, som er både ripebestandig, varmebestandig, lett å rengjøre og svært robust. Jeg har en liten gutt som gjerne vil være med på kjøkkenet, og da er det flott å slippe å tenke på om benkeplaten tåler utfoldelsene på kjøkkenet, sier Thomas.

Hva ville du ikke vært foruten på kjøkkenet ditt?

- Det er uten tvil Quookeren min. Mange tror at man bare bruker en Quooker når man trenger å lage en rask kopp kaffe, men den kan brukes i mange situasjoner hver eneste dag. Hvis du har små barn, er Quookeren uunnværlig når du skal skylle smokker i varmt vann, men også for å blansjere grønnsaker, koke egg, poteter, nudler m.m. I tillegg er det flott alltid å ha kokende vann lett tilgjengelig til rengjøring når du lager mat. Hvis du for eksempel har brukt en kniv som ikke tåler maskinvask, kan du raskt vaske den med såpe og kokende vann fra springen, sier Thomas.

Hva er din favorittplass på kjøkkenet?

- Jeg elsker å eksperimentere med nye oppskrifter og lage alt mulig av mat. Derfor er favorittstedet mitt ved kjøkkenøya, hvor jeg også kan nyte utsikten til Himmelbjerget. For meg er dette avslapping og ren terapi for sjelen, sier Thomas.

Kjøkkendesignernes tre viktigste råd
  1. Det er viktig å ha tenkt over hva du er fornøyd med på ditt nåværende kjøkken, og nødig vil være uten. Så prøver vi alltid å tenke det inn i det nye kjøkkenet, samtidig som vi prøver å forbedre det.
  2. Det er viktig å ha tenkt på hva kjøkkenet skal brukes til – og ikke minst av hvem. Dette har stor betydning for den optimale arbeidshøyden, og ikke minst materialvalget.
  3. Vær åpen om budsjettet ditt. På den måten kan vi gi deg de beste rådene når det gjelder valg av materialer, hvitevarer og løsninger som matcher budsjettet ditt og ønskene dine.