Til sammen kan Dorthe Dietz og Ann Britt Thomsen Møller tilby over 70 års Multiform-erfaring når de gir deg råd om et nytt kjøkken. De analyserer behovene dine grundig, noe som er helt nødvendig for at kjøkkenet skal få en arkitektonisk kvalitet som stemmer med resten av huset, perioden, livet i huset og kravene til funksjonalitet. Vi har samlet de to kjøkkendesignerne for å ta en prat om deres favorittdesign, kjøkkentrender og en gammel København-leilighet fra 1782.

Hva er ditt personlige favorittdesign?

Det begynte i bakgården bak Vestergade 47 i Aarhus i 1982. Carsten Michelsen sto ved sagen i det gamle verkstedet og snudde og vendte på en dør mellom hendene – skåret ut av ett trestykke. Massiv og helt kvadratisk i formen. Enkeltheten appellerte til ham. Her hadde han både en ukomplisert byggekloss, et tidløst design og solid håndverk som kan vare livet ut. Bak arbeidet i verkstedet lå visjonen om å designe en kjøkkenklassiker som, på samme måte som 1950-tallets danske, ikoniske møbeldesign, kan leve i flere generasjoner – både når det gjelder håndverk, materialer og formspråk. En dag i 1993 kom Carsten Michelsen inn i butikken i Holbækvej i Roskilde, og siden den gang har Dorthe Dietz vært forhandler av håndlagde snekkerkjøkken fra Multiform. Dorthes eget favorittdesign er det klassiske og originale snekkerkjøkkenet Form 1, fordi hun liker at god kvalitet og holdbart design går hånd i hånd. Med respekt for estetikken i det originale designet fra 1982 leveres Form 1-serien i dag i en rekke nye tresorter – for eksempel valnøtt, røkt eik og svart eik, som håndlakkeres med en vannbasert lakk av Multiforms erfarne håndverkere.

Det originale Form 1 snedkerkøkken er mit personlige favoritdesign, siger Dorthe Dietz, indehaver af Multiform Roskilde

Ann Brits favorittdesign er Form 6, som kombinerer estetikk og funksjon med kompromissløs kvalitet. –Funksjonalitet er veldig viktig, og et Form 6-kjøkken er både enkelt å jobbe i og lett å rengjøre. De massive treskuffene har en mercedeslukking som gjør det enkelt å åpne og lukke skuffene, de originale treskuffene i lønn gir et lyst og vennlig uttrykk, og den lysegrå skuffebunnen gjør det enkelt å se hva som er i skuffen, sier Ann Brit.

Hvilke kjøkkentrender ser dere akkurat nå?

Selv om trenden peker i retning av mindre boliger, spesielt i de store byene, tror Dorthe Dietz lat vi vil prioritere de åpne multifunksjonelle rommene, der kjøkkenallrommet inviterer til at alle kan samles. –Og selv med mindre kjøkken kan vi skreddersy løsninger, slik at det blir plass til alle tingene, for eksempel med ekstra dype skuffer, skuff-i-skuff-løsninger, og med mulighet til at håndverkerne våre kan skreddersy skuffeinnredningene, slik at de er nøye tilpasset det som skal være i skuffene, sier Dorthe Dietz.

Hvilken benkeplate er din favoritt på kjøkkenet?

Personlig er den hvite Corian-benkeplaten min favoritt, forteller Dorthe Dietz. – En Corian-overflate er en benkeplate for livet, ettersom den kan repareres hvis den blir skadet, og fordi den ikke absorberer fukt eller lukt og er svært motstandsdyktig mot flekker og riper, er den lett å holde pen, selv om det lages mye mat på kjøkkenet.

For Ann Brit er favoritten en mattslipt Nero Assoluto-benkeplate i granitt. – Den ensartede svarte benkeplaten gir ro og er samtidig vakker og lett å holde pen.

Kom ind til Multiform Roskilde og få gode råd om valg af bordplade.
Hva ville du ikke vært foruten på kjøkkenet ditt?

– Det er uten tvil kombidampovnen min – brød fra dagen før smaker nystekt etter oppvarming med damp, akkurat som oppvarming med fukt får oppvarmet mat til å føles som om den er nylaget. Og så vil jeg nødig unnvære god plass til å hakke og kutte, sier Ann Brit.

Dorthe Dietz er helt enig. – Kombidampovnen er mitt arbeidsredskap nummer 1. Resultatet av tilberedningen er helt perfekt, samtidig som den er enkel å rengjøre. Og så er Airfresh-funksjonen i kjøleskapet en helt fantastisk funksjon når du har et kjøkkenallrom, fordi du unngår en ubehagelig kjøleskapslukt, sier Dorthe.

Hva er din favorittplass på kjøkkenet?

– Jeg bor i en svært vakker København-leilighet fra 1782. Gul og romantisk – rett i nærheten av Nyboder. Det gamle tørkeloftet har blitt en del av leiligheten, og favorittstedet mitt er der jeg står og kutter salaten med utsikt over gården og den felles tørkesnoren, som jeg deler med leiligheten overfor. Det er så hyggelig og originalt, sier Ann Brit. – Mitt favorittsted på kjøkkenet er på «kjøkkenskriveplassen», som er en integrert del av kjøkkenet vårt. Her sitter mannen min og jeg hver kveld og diskuterer verdenssituasjonen når jeg kommer hjem fra butikken. «Kjøkkenskriveplassen» er innredet slik at vi sitter overfor hverandre. Det synes jeg er optimalt når man skal snakke med hverandre, sier Dorthe Dietz.

Kjøkkendesignernes tre viktigste råd
  1. Det beste en kunde kan gjøre er å kontakte en profesjonell kjøkkenrådgiver som lytter, spør om behovene, utfordrer kunden på «slik har det alltid vært» og kan omsette dette til et kjøkken som blir til daglig glede for familien, og dermed en god investering.
  2. Kjøp kvalitet – et Multiform-kjøkken er en stor investering her og nå, men den beste på sikt, fordi det varer i 25–35 år. God kvalitet eldes med stil, og du blir ikke lei av det, fordi både designet og kvaliteten holder seg godt.
  3. Vær oppmerksom på den gode arbeidshøyden