Kjøkkendesigner og innehaver av Multiform Aalborg, Jannie Kjær, er opptatt av å skape fantastiske matverksteder i naturlige materialer som tåler tenåringsguttenes eksperimenter.

Hvilke kjøkkentrender ser du akkurat nå?

– Som på mange andre områder av livene våre står bærekraft sentralt også på kjøkkenet. Vi vil ha et kjøkken som kan vare i mange år, og det påvirker valg av materialer. Vi prioriterer langsiktige, klassiske løsninger og naturens vakre materialer.

Tre er ett av yndlingsmaterialene mine, fordi det gir varme og hygge på kjøkkenet, og det skaper et unikt uttrykk fordi det ikke er to trær som er like. Treet går også igjen i skuffene i massivt tre, som blir håndlaget etter mål til hver enkelt kunde på verkstedet i Vestjylland. Jeg blir rett og slett glad når jeg åpner en av skuffene mine i massivt eiketre og ser bestikket ligge flott og skinnende i en skuff med inndelinger som er håndlaget for akkurat mitt kjøkken. Jeg anbefaler alltid kundene mine å tenke svært konkret over hvor de vil ha de forskjellige tingene på kjøkkenet, slik at innredningen blir helt perfekt og svært funksjonell i hverdagen.

Hvilken benkeplate er din favoritt på kjøkkenet?

– Det finnes mange fine muligheter innen benkeplater, men jeg har forelsket meg i de nye platene i kvartsittstein. Jeg liker godt at det er en naturstein som er skapt i naturen over millioner av år. Hver enkelt plate har sitt eget, helt unike uttrykk – og man får aldri to like plater. Kvartsitt er den sterkeste natursteinen som finnes, og er ikke sårbar for syre, slik for eksempel marmor er.

Når man har to tenåringsgutter hjemme på heltid for øyeblikket, skjer det mye på kjøkkenet mens jeg er på jobben. De utfordrer de ulike råvarene i kjøleskapet, og jeg trenger ikke å være redd for at det skal være syreflekker på benkeplaten når jeg kommer hjem.

Hva ville du ikke vært foruten på kjøkkenet ditt?

– Quookeren min er helt uunnværlig. Det er mange ting på kjøkkenet som blir lettere når vi alltid har kokende vann. Vi bruker Quookeren flere ganger om dagen, til både å blansjere grønnsaker, koke egg, lage cup noodles, skålde en kniv – og til sure fotballstrømper. Når fotballstrømpene får en tur under Quookeren før de går i vaskemaskinen, forsvinner den sure lukten som jeg synes er helt forferdelig.

En Quooker er en av kjøkkendesignerens egne favoritter
Hva er din favorittplass på kjøkkenet?

– Favorittstedet mitt er å sitte ved kjøkkenøyen og nyte en cappuccino mens guttene mine eksperimenterer med nye oppskrifter, lokale råvarer og krydderurter fra hagen – og bare nyter å være på kjøkkenet.

Kjøkkendesignerens tre viktigste råd
  1. Det er viktig å snakke om både de gode og de dårlige kjøkkenopplevelsene fra det gamle kjøkkenet. Du liker kanskje å ha kjøkkenhåndklærne ved siden av vasken og bestikket over porselenet, men du irriterer deg over alltid å dunke hodet inn i kjøkkenviften eller du har for lite plass i kjøkkenvasken.
  2. Tenk helt konkret over hva som er viktig for deg å ha plass til på kjøkkenet, og hvor du vil ha de forskjellige tingene, slik at kjøkkenet blir optimalt utnyttet.
  3. Vær åpen om budsjettet ditt, slik at vi kan gi best mulig råd om valg av materialer, innredning og hvitevarer som matcher budsjettet.