Bare en times kjøretur nord for København finner du en vakker grønn eng med beitende kyr og ville blomster. Det var nettopp denne fredede engen som Lone Kristensen og hennes familie forelsket seg i. De drømte om å leve med utsikt og oppleve de skiftende årstidene på nært hold. I dag har drømmen gått i oppfyllelse, og familien bor i et moderne hus på 450 m2, fordelt på to etasjer, designet av arkitekten Danko Lekic, arkitekt og eier av Black Architecture.

Huset er skreddersydd til tomten og er derfor ganske unik. Danko Lekic har tegnet huset som en klynge av enheter som varierer i høyde og forskyver seg i plan. Husets spesielle proporsjoner, de store vinduene med svarte sprosser og de lyse steinene, får oss til å tenke på New Yorks industrielle byggestil – og har vært en av familiens inspirasjonskilder. Innvendig er stemningen av en loftsleilighet i New York også fremtredende på grunn av de lyse og svarte kontrastene samt et stort fiskebeinsmønstret gulv i eik. Det er ikke spart på ekstraordinære detaljer, for eksempel en spesialbygget inngangsdør på 280 x 240 cm, samt et himmelgløtt fra husets vinkjeller opp gjennom gulvet i husets spiskammer.

En perfekt match

Helt fra starten av hadde familien selv mange ideer og ønsker for sitt kommende hjem, og de ønsket et nært samarbeid med en dyktig arkitekt som kunne lytte, utfordre og gi dem noe ekstra – noe de selv ikke hadde tenkt på. Arkitekten skulle ikke bare tegne et hus han selv var fornøyd med, men også sørge for at det ferdige huset oppfylte familiens drømmer. I en anbudsrunde med tre andre arkitekter, viste Danko Lekic seg å være en perfekte match for familien. Dels hadde han den samme umiddelbare entusiasmen for den unike utsikten som familien, dels ga han med én gang beskjed om at han ikke ville kaste frem en idé på stående fot, men heller vil komme tilbake til dem med noen gjennomtenkte forslag, noe som var helt i familiens ånd.

Et spektakulært viktualierum med kig fra kælderen til himlen.

“Etter det første møtet ga jeg dem tre forskjellige retninger for et moderne hus, og basert på disse forslagene valgte familien å gå videre med ett av dem. Jeg jobber ofte med å vise flere retninger. De danner grunnlag for å avklare og presisere behov og ønsker, siden jeg ikke bare ser på én løsning som den rette i en tidlig fase. I tillegg til å møte familiens praktiske behov og ønsker, ville jeg levere noe ekstra, noe de selv ikke hadde tenkt på.»

«Familiens stil var ganske bra definert fra starten av, blant annet fordi de hadde sendt meg alle inspirasjonsbildene sine fra Pinterest. De hadde mange ideer og tanker, og oppgaven min bestod i å få til en struktur og en rød tråd i alle bildene. Jeg visste allerede at jeg skulle tegne et hus til glade mennesker som er opptatt av kvalitet, liker fester og er supersosiale. Og gjennom hele prosessen hadde vi løpende diskusjoner om estetikk sett i forhold til økonomi og ønskede kvadratmeter», sier Danko Lekic.

«Vi forelsket oss i den fredede engen med beitende kyr og ville blomster.»

Lone Kristensen,
Eier

Det arkitekttegnede hus fik et sort køkken som centrum i den arkitekttegnede villa i Nordsjælland
Et skulpturelt møbel i rommet

Med tre potensielle hus i kofferten dro familien på ferie i tre uker og brukte ferien på intens korrespondanse med Danko Lekic. De hadde flere klare ønsker for boligen, men ble samtidig positivt overrasket over Danko Lekics tilføyelser, som gjerne oppstår når det er god kjemi og dialog. Det skulle være en overbygd terrasse, og fronten av huset skulle vende ut mot den vakre engen. Boligen skulle også ha et sentrum, som skulle kunne romme både store og små selskaper, og hvor man skulle kunne ha 16 personer til bords uten å måtte flytte rundt på møblene.

Det svarte snekkerkjøkkenet fra Multiform står som et skulpturelt møbel i det store rommet og passer perfekt til husets enkle, moderne stil. Kjøkkenet er designet i samarbeid med Charlotte Brix, Multiform Hillerød. Som en spesiell detalj har familien fått integrert en smal vask i benkeplaten av svart granitt. Det er en ideell løsning for oppbevaring av krydderurter i hverdagen og for kald drikke på is når familien inviterer til selskap. Høyskapene inneholder hvitevarer fra Gaggenau og fungerer samtidig som romdeler i det store rommet og skjuler elegant trappen ned til kjelleren.

Et helt sort køkken står som et skulpturelt møbel i den newyork-inspirerede bolig i Nordsjælland
«New Yorks industrielle byggestil har vært en inspirasjonskilde for oss.»

Lone Kristensen,
Eier

Boligen ble omtalt i BO BEDRE (DK) i oktober 2019. Arkitekt: Danko Lekic, Black Architecture. Tekst: Lone Monna og Multiform. Styling: Lone Kristensen. Foto: The Odd Society og Pernille Greve.