Du må ikke kjøpe et kjøkken uten hjelp fra en arkitekt eller designer, som kan bidra til å løfte hele produktet. Til gjengjeld stiller det skreddersydde kjøkkenet krav til kunden i prosessen, sier Piet Rose, som ser mange mislykkede kjøkken.

«Du kan kjøpe et dyrt kjøkken og sette det inn i huset ditt. Men forskjellen ved å få en arkitekt på laget er at du opplever at samspillet med resten av rommet blir bedre.

Piet Rose er utdannet arkitekt og åpner snart sitt eget showroom for kjøkkenmerket Multiform i Lyngby. Pt. han tegner hvordan svevende øyer, svalehalesamlinger og symmetriske finerstykker skal forenes i et harmonisk uttrykk i det store butikklokalet ved stasjonen.

Arkitekt Piet Rose er innehaver af Multiform Lyngby

Arkitekt Piet Rose drar nytte av bakgrunnen sin innen områder som lysdesign, byplanlegging og industriell design når han designer kjøkken. Foto: Kasper Kristoffersen

Som han sier, som arkitekt har han en visjon for måten vi lever på og om å forskjønne verden. For selv om det «bare» er et kjøkken når kunder kommer inn døra, er det «det viktigste rommet i huset». I hvert fall her i Norden.

Og det er derfor han utfordrer kundene sine på hva de trenger og hva de tror de trenger til dette, husets viktigste rom, når de kommer inn til ham.

“Kundene merker raskt at jeg utfordrer det de kommer med av ideer. Jeg noterer meg drømmene deres, og jeg tar dem i betraktning. Men for å oppnå det beste resultatet tar jeg også sjansen på å utfordre kundenes ideer. Jeg guider dem gjennom en komplisert prosess, og sørger for at vi vurderer alle mulighetene.»

Men hvorfor utfordre hvis folk vet hva de vil ha?

«Fordi det er viktig! Etter en time snakker vi allerede om hvordan vi kan komme inn og ut av huset. Skal det åpnes opp? Jeg vise dem muligheter og begrensninger, det er min plikt som arkitekt og konsulent.»

“Alle panelene på den svarte kjøkkenøya er bare 6 mm og med vertikal, svart kvartskåret europeisk finer, i motsetning til de horisontale finerfrontene. Det skaper økt dynamikk mellom de massive store frontene og den noe tykkere, matte Nero Assoluto-granitten fra Zimbabwe,» sier Piet Rose.

(Litt) smerte i skapelsesprosessen

Vi sitter i studioet til Piet Roses mor. Med sparsomt lys fra nord, slik at du kan se fargenyansene. For mye lys får fargene til å flate ut, kommenterer han.

Piet Rose vil gjerne at vi tar «kjøkkenarkitektur»– som han kaller det – seriøst. Vi bruker ikke nok tid på å bestemme linjer og detaljer på kjøkkenet, og hvis du ikke har vært gjennom hele prosessen med å lage et kjøkken sammen med en arkitekt, har du rett og slett ikke fått et ordentlig kjøkken, mener han.

«Mange kjøkken er mislykkede. Kunden har selvfølgelig ønsker og drømmer og ideer om farger og funksjoner, men behovene blir ikke analysert grundig nok: De blir ikke snudd og vendt på. Og det må de hvis kjøkkenet skal ha en arkitektonisk kvalitet som resonerer med resten av huset, perioden, livet i huset og de funksjonelle behovene,» sier han.

De mørke overflatene brytes mot massive skuffer i lønn og en arkitekttegnet massiv knivblokk i lønn, som er spesialutviklet til kundens fine japanske kniver fra Seki-området. Den utsøkte lyse, harde lønnen matcher dermed de lyse okerfargede murveggene.

«Jeg ser etter en helhet og en sikker, langsiktig løsning som strekker seg utover kundens egen interesse. En løsning du kan være komfortabel med, selv om du skal selge huset. Jeg vil kalle det objektiv sparring, når vi har snudd og vendt på alternativene og veiet for og imot. Men innen industriell design, interiør og kunsthåndverk skal det være litt smerte, litt lidelse. Det er bare et uttrykk for at vi er i en kreativ prosess. Etterpå kommer gleden, når alle detaljene harmonerer med helheten.»

Mange ønsker hjelp

Og det er mange som ønsker hjelp fra en Multiform-arkitekt i den kreative prosessen, slik at de får et unikt kjøkken.

I en spørreundersøkelse utført av Multiform svarte over 60 prosent av de spurte at de ønsket hjelp til å innrede kjøkkenet. Andelen stiger til over 70 prosent når respondentene tjener over 60 000 kroner i måneden og er klare til å investere over 250 000 kroner.

Det er først og fremst erfaring de spør etter, men også rådgivning med tanke på en mer helhetlig stil og hjelp til planlegging er det stor interesse for. Som utdannet arkitekt med byplanlegging som spesialområde, ser Piet Rose paralleller i balansen mellom store linjer, som skaper ro og hierarki og den lille detaljen som kan gjøre kjøkkenet til noe litt utenom det vanlige.

Poenget hans er ganske enkelt at når du kjøper et kjøkken kjøper du ikke bare en rekke moduler som du setter sammen. Du går gjennom en kreativ prosess der du veksler mellom byplanleggerens helhetsperspektiv og dine egne ønsker for, for eksempel, en spesiell armatur som til slutt får kjøkkenet til å, ja … se helt fantastisk ut.

Synes du det høres kunstnerisk og vanskelig ut? Det er nettopp Piets forsvar, at det ultimate kjøkkenet får du først når han setter seg ved tegnebrettet.

Piet Rose er arkitekt og innehaver af Multiform Lyngby

Hele kjøkkenøya, inkludert den fullt integrerte Silgranit-vasken og Quooker-armaturen, er i svarttoner. Det skaper et stofflighet og delikate samspill mellom matt stål, afrikansk granitt, eiketreets åretegning og den blanke platetoppen. Foto: Kasper Kristoffersen

Mange valg å ta

«Jeg gjør det vanskelig for meg selv, fordi hvis jeg fjerner valg og gjør det enkelt, så blir det ikke bra. Når du jobber hardt, går i dybden, analyserer på kryss og tvers, så ender du opp med en tilfredsstillende enkelhet,» sier han.

Til møtet med arkitekten hos Multiform må man blant annet velge om de håndlagde skuffene skal lages i eik – i natur eller svartbeiset – eller lønn.

«Når jeg sitter i møte med kunder blir vi ofte lei av å betrakte farger, symmetrier, proporsjoner, mangfold og om benkeplaten skal være i Corian eller granitt fra Angola. Det kan føles vanskelig der og da, men etterpå er stemningen magisk!» utbryter han.

«Etter en sånn prosess faller tingene ofte pent på plass. Og da er kunden overhode ikke i tvil lenger. Og det husker man, om ett år, fem år og om 50 år.»

Kjøkkenet i det arkitekttegnede hus er designet af Piet Rose, Multiform Lyngby
Huset er fra 60-tallet og designet av arkitekten Jørgen Bangsbo til seg selv. I den perioden var skifer populært i danske husholdninger, noe som går igjen i Piets design av kjøkkenøya. Kjøkkenet er imidlertid bare en del av en totalrenovering av huset, som arkitekt Werner Thomas Mathies har stått for.
Piet Rose jobber i Multiforms showroom på Lyngby stasjon, men alle Multiform showrooms tilbyr kvalifisert hjelp til å designe kjøkkenet ditt, slik at den lille detaljen reflekteres i den store helheten.
Artikkelen er publisert i Børsen og skrevet i samarbeid med Christian Bartels, med foto av Kasper Kristoffersen.