Det er himmelhøyt under taket, utsikt til bølgende åkre og skog, og fritt utsyn helt til Himmelbjerget fra kjøkkenbordet i Anne Marie og Henriks hjem på Skanderborg. På en bakketopp 110 moh. har paret bygget et arkitekttegnet landsted. Innredet med plass til å ta seg god tid – til maten, familien, naturen og livet.

Hvis du skulle bygget drømmehuset ditt i dag, hvordan ville det sett ut? Mange av oss vil sannsynligvis beskrive et hjem som ikke nødvendigvis ligner det vi bor i akkurat nå. Våre behov, drømmer og ønsker for hverdagen endrer seg med tiden – et faktum som Anne Marie og Henrik Smit var klar over da de skulle skape seg et nytt hjem sammen for noen år siden.

«Vi var begge nesten 50 år, hadde ikke lenger noen barn hjemme, og slapp å tenke på nærhet til skole og trygge veier. Derfor så vi på hverandre og spurte, hva er det som gir oss energi og glede i hverdagen? Vi ville ha lys, luft, natur, plass og rom til å utfolde oss etter våre egne drømmer,» forteller Anne Marie.

Paret bestemte seg for å lete etter naturskjønne omgivelser hvor de kunne bygge et nytt hus. Etter å ha lett lenge, tok de en dag av fra en liten landevei ved Skanderborg, og kjørte helt opp til toppen av en bakke, der de ble møtt av en fantastisk utsikt over skog, åkre og Himmelbjerget i horisonten.

«Det var på en av disse vakre septemberdagene da alt fortsatt var grønt, høstluften var varm og alle avlingene ennå ikke var høstet. Tomten ligger 110 moh., og det er sjelden man finner et sted hvor man kan se så langt utover et landskap uten å bli møtt av hus og bygninger. Vi var solgt fra første øyeblikk,» forteller Anne Marie, som i likhet med Henrik ikke hadde tenkt så mye på hva slags hus de skulle bygge, bare at det skulle bygges akkurat her.

Himmelbjerget i horisonten

«Det som virkelig inspirerte oss var i første omgang beliggenheten, så vi satte oss ned og beskrev oss selv som mennesker i stedet for å tegne et hus. Hvilke hverdagsgleder som er viktige for oss, for eksempel at vi tilbringer mye tid på kjøkkenet, ofte får gjester og lager god mat. At vi er naturmennesker, at Henrik går på jakt – alle mulige ting som beskrev hvem vi er. Vi mente at det var disse tingene som skulle være viktige for arkitekten, i stedet for en tydelig idé om hvordan huset skulle se ut.»

Arkitekt Rasmus Bak møtte paret på tomten en regnfull dag senere på høsten. Sammen vandret de rundt på den gamle, nedslitte eiendommen, som fremdeles lå her, trasket gjennom åkrene og ned til skogbrynet mens de snakket om muligheter og drømmer.

«Det var de store linjene vi trakk opp den dagen, og vi snakket overhodet ikke om noe konkret, som materialer og hustyper. Arkitekten nevnte begrepet ‘et moderne gårdshus’, og jeg husker at jeg tenkte at det sannsynligvis ikke ville bli en trelenget gård – men det var jo det han kom med – det tradisjonelle langhuset. Det er veldig klassisk i uttrykket, men så har han likevel oppdatert det på en moderne måte som gjør det veldig enkelt og eksklusivt.

Fra køkkenøen er der udsigt helt til Himmelbjerget
Køkkenø i røget eg og højskabsvæg med åbne hylder, der giver associationer til det traditionelle landkøkken

«Anne Marie og Henrik hadde et stort ønske om å komme nærmere naturen, og vi brukte det som en mulighet til å tilføre litt magi til dette veldig enkle og nøkterne gårdshuset som vi tegnet til dem. Fordi huset har blitt så stramt, har det også oppstått noe raffinert, elegant og spennende ved det. Komposisjonen ligner noe vi har sett før – det speiler seg i de landlige omgivelsene – og materialene gir sjel til arkitekturen, med sedertrelister, sink og teglstein, som smelter sammen. Vi ønsket å skape et hus uten utløpsdato, og det synes jeg vi har klart. Huset er så underspilt at det er rapsåkrene man har fått sitt indre blikk når man reiser herfra», forklarer arkitekt Rasmus Bak.

Anne Marie og Henrik valgte en ikonisk Form 1-kjøkkenøy i røkt eik, noe som trekker naturens materialer inn. «Kjøkkenet skal kunne fylle opp det store rommet og være et motstykke til den store peisen vi har – noe det helt klart kan. Kjøkkenet fyller opp rommet, uten å ta over det. Kjøkkenet er akkurat det som trengs for å skape balanse», forklarer Anne Marie. Bakveggen på kjøkkenet er innredet med åpne hyller til parets gryter og kjøkkenmaskiner. Det minner om den uhøytidelige innredningen til tradisjonelle gårdskjøkken, uten at det går på bekostning av de rene linjene som Anne Marie og Henrik foretrekker.

Høyt til himmels

Anne Marie og Henriks trelengede landsted på bakketoppen tegner seg i dag er knivskarpt mot den blå himmelen. Hovedhuset har utsikt til alle verdenshjørner og med god utsikt fra hele huset. Lengdene består av en garasje og orangeri som er dimensjonert  proporsjonalt, slik at huset blir symmetrisk og paret får en koselig gård, samtidig som den beskytter bygningene mot vær og vind.

«Det spesielle er jo at innendørs og utendørs flyter sammen, og vi har full utsikt fra det 60 kvadratmeter store kjøkkenet, med åker og skog hele veien rundt. Det er fullt innsyn i huset, men det er det jo ingen som gjør – for det er jo ingen naboer her. Vi ville aldri ha bygget et slikt hus i et boligområde. Man kan virkelig åpne huset opp for naturen på et sted som dette. Derfor har vi også laget en utedusj med varmt vann. For meg er det fantastisk å stå i ute i dusjen i solen  og høre lerkene synge», forteller Anne Marie og fortsetter:

«Når man flytter inn i et slikt hus, med så mye himmel og natur, finner man ut hvor mye solen beveger seg rundt på himmelen, og man ser stjernene klarere enn noen gang før. Vi har rådyr foran vinduene og rødglenter som svever over åkrene, bare for å nevne et par av de naturopplevelsene som har kommet tettere på oss. Hver dag sier til hverandre: «Se så vakker himmelen er.» Solen har jo alltid gått opp og ned, men vi har aldri før opplevd den slik vi gjør nå.»