Fra et gammelt bakgårdshus til moderne drømmehus

Det var et hull i taket på det gamle bakgårdshuset fra 1930-tallet, og bakgården var kjent som en av byens skumle adresser. Det store monsteret av et bakgårdshus hadde stått tomt siden slutten av 00-tallet, da arkitekten Jesper Therkildsen og kona Karin overtok det og skapte et drømmehus med skreddersydde luksusløsninger.

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform
Synlige konstruksjoner, murverk og sperrer – og hull i taket

«Jeg kunne se at bygningen hadde noen spesielle proporsjoner og en form som er utrolig spennende, og så er opplevelsen av denne gamle lagerbygningen med synlige konstruksjoner, murverk og sperrer spennende å jobbe med,» sier Jesper Therkildsen. Som arkitekt er han vant til å tenke både kreativt og konstruktivt. Han hadde allerede bygget flere hjem til seg selv og familien sin – det siste et moderne hus med utsikt over et av Fredericias flotteste naturområder. Og nå hadde han kastet blikket på – og falt for – et falleferdig bakgårdshus i byen, med hovedgaten på den ene siden og Fredericias grønne voller på den andre.

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform

«Karin og jeg bodde fint, faktisk veldig fint, i vårt forrige hus, så dette huset måtte bare bli minst like bra. Helst bedre. I utgangspunktet ønsket vi at livene våre, hverdagen og arbeidet skulle henge bedre sammen, og det kunne vi her. Karin kunne ha sin klinikk i den delen av bygningen som ligger ut mot gaten, mens jeg kunne designkontoret mitt i den delen som ligger ut mot hagen. Jeg tror ikke at man kan designe ett hus for hele livet. Hver alder har sine behov, slik er det bare, og vi er nå kommet dit hvor livet skal leves fullt ut,» sier Jesper Therkildsen. Derfor er huset innredet med tanke på å nyte livet, og de har fått plass til både hjemmekino, dartbane, treningsstudio, vinkjeller og walk-in-garderobe på sine 370 kvadratmeter.

«Dette huset passer for oss – akkurat der vi er nå.»

Jesper Therkildsen, Arkitekt

Luksuskøkken i røget eg, stål og hvidlakerede overflader
Nytt og gammelt går fint sammen på kjøkkenet

Helt fra starten av hadde de mye fokus på den store kjøkken- og spisestuedelen. Med synlige bjelker og rå mur, som trekker linjene til bygningens fortid og som går i dialog med Multiforms snekkerkjøkken, som er designet i samarbeid med Per Larsen hos Multiform Horsens.

«Vi har prøvd å bruke de kvadratmeterne vi har, ikke på en masse små rom, men på å lage noen flotte og spesielle rammer og opplevelser. Vi har hevet standarden for prosjektet flere ganger underveis og har valgt de beste materialene og det kuleste kjøkkenet. Vi har brukt mye plass på den store åpne trappen, og jeg har brukt mye energi og en liten formue på å skape lys i særklasse, både ute og inne. Samtidig hadde vi et ønske om å bevare så mye av den opprinnelige bygningen som mulig. Vi ønsket blant annet å bevare rammene slik at den fremdeles ser litt gammel ut. Men å få en håndverker til å bygge noe skjevt med vilje er vanskelig», sier Jesper Therkildsen og ler.

Arkitekten har indrettet sig med store åbne rum. Fra stuen er der kig til luksuskøkkenet fra Multiform
Det er ingen kompromissløsninger i det gamle bakgårdshuset

Kjøkkenet vitner om, akkurat som resten av bakgården, at Jesper og Karin ikke har kompromisset på noe. Verken når det gjelder estetikk, personlige løsninger eller materialer. Gulvene er lagt med brede Dinesen-planker i Douglas Pine, og innredningen bærer preg av et liv der nytelsen er i sentrum og hvor rammene spiller en aktiv rolle i det livet som Karin og Jesper så for seg da de tok fatt på bakgårdsprosjektet.

«Den gamle bygningens estetikk har hjulpet oss et godt stykke på vei, og de rustikke veggene og de synlige konstruksjonene har gitt oss noen helt spesielle muligheter. For meg har det hele tiden handlet om å fremheve kontrastene, for det er der det spennende skjer. Derfor er kjøkkenet en kombinasjon av elementer i røkt eik, stål og hvitlakkert tre, som står i kontrast til den rå muren. Rørene til avtrekksviften er synlige og bidrar til å skape denne industrielle stilen som bygningen har. Designet av kjøkkenet har oppstått i sammenheng med rommet, og det handler jo om mer enn et nytt kjøkken – det handler om å skape et rom. Derfor valgte jeg å bruke Multiform, som kan levere den kvaliteten som jeg synes disse rammene fortjener. Samtidig elsker jeg overflatene og kvaliteten på Multiforms elementer – og at de kommer med en fleksibilitet som gir meg mange muligheter som arkitekt. De praktiske løsningene velges ut fra de funksjonene vi som familie ønsker oss. Det er her vi slapper av og møtes, og vi er ikke for fine til å se en film mens vi spiser,» forklarer Jesper.

«Hvis jeg skulle ha gjort alt på nytt, ville jeg ikke forandret på noe – og det gir en ganske god følelse.»

Jesper Therkildsen, Arkitekt

Det gamle baghus midt i Fredericia blev til en drømmebolig med et luksuskøkken fra Multiform

Det er i kontrastene alt det spennende skjer

«Det har, for å bruke en klisjé, virkelig vært som å flytte inn i en drøm. Virkeligheten har overgått forventningene våre, og vi har skapt noen fantastiske rom som gir utrolig mye glede i hverdagen. Hvis jeg skulle ha gjort alt på nytt, ville jeg ikke forandret på noe – og det gir en ganske god følelse. Samtidig har livet blitt så mye lettere etter at vi flyttet inn til byen. Vi har alt innen gangavstand, både byliv og grønne rekreasjonsområder ved vollene bak oss. Forleden dag hadde jeg bilen min på verksted, og der fortalte mekanikeren meg at bremsene på bilen holdt på å ruste og at vi nok burde bremse litt oftere. Vi kjører den jo aldri mer!»

Gled deg til å oppleve mer av huset

Jesper og Karin har hele 24 kvadratmeter med velvære og hverdagsglede på det store badet sitt, som ligger i tilknytning til soverommet. Vi gleder oss til å vise deg mer av huset.